top of page
Search

Epilácia laserom - podľa čoho sa rozhodovať?

Pre maximálnu spokojnosť je potrebné pri výbere zohľadniť viacero hľadísk, preto vám ponúkame zopár užitočných rád, ktoré vám uľahčia rozhodovanie.

zdroj: Adobe Stock


Ak chcete svoj čas stráviť efektívnejšie a premýšľate nad trvalým odstránením ochlpenia, laserová epilácia je tou najpopulárnejšou a zároveň najúčinnejšou metódou. Poradíme vám, čo zvážiť pri výbere a kde tento estetický zákrok podstúpiť.


Kritériá

zdroj: Adobe Stock


Prvým krokom je mať jasno vo svojich preferenciách. Niektoré kliniky poskytujú ošetrenie laserom ktorý je síce lacnejší, no zároveň aj bolestivejší, a preto nevhodný pre osoby s nízkym prahom bolesti. Inde sa môžete stretnúť so starším typom prístroja, pri ktorom je potrebné opakovať zákrok častejšie ako pri novších typoch.


Internet ponúka množstvo dostupných zdrojov, no nie všetky obsahujú relevantné informácie. Takisto si dávajte pozor na diskusné fóra, kde sa často vyskytujú neoverené rady a množstvo neodborných názorov.


Preto sme sa rozhodli pozbierať vedomosti z overených zdrojov a tiež sa spýtať expertov v oblasti, aby sa s nami podelili o svoje praktické znalosti a tipy.


Názory odborníkov


Čo si o laserovej epilácii myslí odborník? Spýtali sme sa nato dermatologičky MUDr. Petry Kňažekovej, ktorú môžte sledovať na jej stránke Doktorkou z lásky a chirurga z Chirosa.sk MUDr. Romana Sameka.


MUDr. Petra Kňažeková, dermatológ, @doktorkou.z.lasky

"Jedným z ošetrení laserom, ktoré často odporúčam svojim klientom je laserová epilácia. Tento zákrok je výdobytkom dnešnej doby, keďže si vie poradiť s nežiadúcim ochlpením, ale zároveň pomôcť s riešením často sa opakujúceho problému v podobe nepríjemných zarastajúcich chĺpkov. Dôležité je si vybrať kliniku a skúseného špecialistu, ktorý Vám na mieru podľa typu Vašej pleti a ochlpenia odporučí laserové ošetrenie a vysvetlí celý proces."


- MUDr. Petra Kňažeková





MUDr. Roman Samek, chirurg


"Z vlastných skúseností viem, že vačšinu pacientov nezaujíma technická stránka medicínskeho prístroja, iba jeho konkrétny efekt a konečný výsledok. V prípade laserových zákrokov vám odporúčam spraviť výnimku a vytvoriť si prehľad o kvalite a efektivite jednotlivých prístrojov. Pomože vám to hlavne pri rozhodovaní a v konečnom dôsledku ušetrí čas a peniaze."


- MUDr. Roman Samek






1. Laser / Prístroj

zdroj: Adobe Stock


Najdôležitejšie je rozhodnúť sa pre spôsob, akým si necháte chĺpky odstrániť. Dnešná doba ponúka širokú škálu možností.


Môžete si vybrať lacnejšiu no trochu bolestivú metódu pomocou IPL lampy alebo naopak efektívnu epiláciu laserom Alexandrite. Najčastejšie sa pri zákroku môžete stretnúť s prístrojom Alexandrite od značky Candela, no kliniky, ktoré sa rozhodli do prístroja investovať s cieľom ponúknuť kvalitu a zároveň komfort, používajú prístroje od firmy DEKA.


Alexandrite laser


Najbežnejšou variantou, ktorú využívajú kvalitné kliniky, sú alexandritové lasery. Veľmi však záleží na tom, kto je ich výrobcom.


Alexandrite laser od firmy CANDELA


Poznámka: “po domácky” sa mu hovorí aj Candela laser.


Americká spoločnosť Candela, ktorá na trhu funguje už od roku 1970, vyrába rôzne medicínske prístroje a do jej portfólia patrí aj laser Alexandrite. Je to účinný typ laseru, ktorý vám prinesie trvalé odstránenie ochlpenia po 6-8 sedeniach. Celý proces funguje na princípe laserového lúču, ktorý preniká pod kožu až ku korienkom a vďaka tepelnej energii chĺpky spáli.


Podľa slov výrobcu je epilácia vďaka chladiču takmer bezbolestná a môžete ucítiť len jemné uštipnutie, čo v praxi znamená, že chladič nie je zabudovaný priamo v hlavici laseru, a tak nestíha dostatočne chladiť miesto zákroku. Výsledkom je nepríjemný pocit počas ošetrenia. Tento typ laseru sa dá nastaviť na 4 fototypy kože, čím je aspoň sčasti schopný prispôsobiť sa vašim potrebám a priblížiť sa očakávanému výsledku. Výhodou laseru od spoločnosti Candela je teda nižšia cena jednotlivých ošetrení. Na druhej strane však pri ňom treba rátať s vyšším počtom sedení a aj s nejakou tou bolesťou.


Alexandrite laser od firmy DEKA


Spoločnosť DEKA sídliacu v USA založil Dean Karmen, ktorý je považovaný za jedného z najlepších technologických vynálezcov a so svojou firmou pôsobí na trhu od roku 1982. Alexandritový laser od firmy DEKA je najkvalitnejší na trhu, no kvôli jeho vyššej cene ho nájdete len na klinikách, ktorým úprimne záleží na vysokom štandarde služieb, ktoré ponúkajú.


Vďaka vlnovým dĺžkam 755 nm a chladiču, ktorý je zabudovaný priamo v zafírovej MOVEO hlavici laseru, je epilácia bezbolestná. Efektívnosť a kvalitu tohto prístroja odráža i počet sedení, ktorým žaidaný výsledok hladkej pokožky dosiahnete už po 4-5 sedeniach.


Oproti iným laserom má laser Alexandrite od spoločnosti DEKA výhodu v tom, že sa dokáže prispôsobiť širokej škále farieb pokožky a účinne odstraňuje nielen tmavé, ale aj svetlé chĺpky.

Vysoká kvalita zákroku v porovnaní s alexandritovými laserami iných spoločností sa môže odraziť v o niečo vyššej cene jednotlivých sedení. Ak však chcete mať záruku, že ošetrenie bude bezbolestné a efektívne, oplatí sa do epilácie laserom investovať.

zdroj: DEKA, Lynton & Aesthetic Journal





Diódový laser


Diódové lasery vyrábajú viacerí výrobcovia. Jedným z nich je aj firma Lumenis, ktorej produkty kliniky využívajú najčastejšie.


Diódový laser pracuje s vlnovou dĺžkou 800 nm, vďaka ktorej je veľmi účinný a pôsobí takmer na všetky fototypy pokožky. Laser zasahuje však len chĺpky v aktívnej rastovej fáze, preto je epiláciu potrebné viackrát opakovať - zákrok stáva účinným po minimálne 6 aplikáciách, ktoré sa opakujú v 4-8 týždňových intervaloch, čiže na vytúžený výsledok si budete musieť počkať dlhšie, než pri alexandritových laseroch.


Kliniky, ktoré používajú diódový laser neprezentujú túto metódu ako úplne bezbolestnú a tak je možné, že určitú bolesť a diskomfort pri zákroku pocítite.


zdroj: Adobe Stock


IPL lampa


Používanie tohto prístroja nevyžaduje zdravotnícky personál, preto vám ním chĺpky môžu odstrániť v kozmetickom salóne, alebo tak môžete urobiť aj vy sami v pohodlí domova. Keďže IPL lampa nie je laser, nezaraďujeme ju medzi laserové epilácie. Táto varianta je síce pohodlná, no neprináša trvalý výsledok a zdĺhavá.


IPL lampy nie sú natoľko prepracované, aby mali konkrétne cielenú vlnovú dĺžku, a teda pôsobia širokospektrálne v niekoľkých vrstvách kože naraz. Výsledkom je ich neschopnosť presne zamieriť na vlasový korienok a spáliť ho. IPL prístroj vám pomôže zbaviť sa chĺpkov približne na 3 mesiace, čo znamená, že procedúru je potrebné pravidelne opakovať.


Jeho plusom môže byť cena, ktorá je v kozmetických salónoch nízka a taktiež možnosť investovať do vlastnej lampy, vďaka čomu si budete môcť chĺpky odstraňovať sami. Nevýhodou je však bolestivosť a fakt, že nie je vhodný pre svetlé a ryšavé chĺpky.


2. Odbornosť a prístup kliniky

zdroj: Adobe Stock


Odbornosť samotnej kliniky a prístup ku klientom dokážete ľahko posúdiť či už podľa odporúčaní pacientov, ktorí ju navštívili, alebo hodnotení na webe.


Precízna predzákroková konzultácia, individuálny prístup a najmä odbornosť personálu – to všetko je znakom toho, že ste si vybrali správne. Taktiež sa oplatí s vybranou klinikou nadviazať nezáväznú komunikáciu a zhodnotiť jej prístup k pacientom na základe vlastnej skúsenosti.


Mnohé kliniky odbornosť svojich služieb zabezpečujú vďaka profesionálnej starostlivosti medicínskeho personálu. Laser je lekársky prístroj s umelým optickým žiarením, a tak aj pri špičkovej starostlivosti je stále určitá šanca, že dôjde k nežiadúcim účinkom v dôsledku pôsobenia tohto žiarenia na kožu.


Každá prevádzka musí spĺňať prísne hygienické predpisy a za ich dodržiavanie nesie plnú zodpovednosť lekár. Ak je to možné, overte si, či nie je zodpovedný lekár len garantom – v takom prípade iba preškolil personál a už ho nikdy neuvidíte. V ideálnom prípade je však lekár na klinike prítomný a ochotný pomôcť vám v prípade komplikácií; či odpovedať na akúkoľvek otázku týkajúcu sa zákroku.


Vysokú kvalitu kliniky ľahko spoznáte aj podľa starostlivosti po zákroku, nielen pred ním. Klinika, ktorej záleží na svojich pacientoch vám vopred poskytne podrobné informácie o akýchkoľvek možných nežiaducich účinkoch. Takisto vám poradí, ako sa na zákrok pripraviť a ako sa treba o pokožku starať po ňom.


3. Cena

zdroj: Pexels Cottonbro


Cena zákroku zohráva pri rozhodovaní veľkú úlohu. Pamätajte na to, že celková cena sa odvíja od počtu zákrokov potrebných k dosiahnutiu hladkej pokožky bez chĺpkov. Preto sa nenechajte zlákať nižšou sumou za jedno ošetrenie na klinike používajúcej taký typ prístroja, ktorý vyžaduje šesť a viac sedení.


Tiež do ceny treba započítať čas ktorý zákrokom získate poprípade stratíte. Pri kvalitnejšej procedúre už v budúcnosti nestratíte čas holením sa a môžete čas stráviť produktívnejšie. Naopak pri procedúrach, kde ktoré musíte opakovať, treba si uvedomiť že kde dnes ušetríte na cene, stratíte v čase energii v budúcnosti.


Bonusový tip na záver

zdroj: Adobe Stock


Pri rozhodovaní by ste mali brať do úvahy pomer ceny, kvality a počtu sedení. Pri voľbe kliniky zvážte aj iné podstatné aspekty, ako napríklad recenzie služieb, ktoré poskytuje, či jej dostupnosť.


Keďže epilácia nie je jednorázová záležitosť, je dôležité, aby ste sa vedeli ku klinike dostať bez väčších problémov. Určite vám príde vhod, ak klinika disponuje vlastnými parkovacími miestami alebo sa nachádza v blízkosti verejnej dopravy.


Akokoľvek sa nakoniec rozhodnete, dúfame, že budete mať dobrú skúsenosť na mieste kde ľuďom záleží na Vašej spokojnosti a na dobre odvedenej práci. Ak sa rozhodnete zveriť svoju pokožku do rúk našich odborníkov, neváhajte nás kontaktovať a rezervujte si termín nezáväznej úvodnej konzultácie, počas ktorej vám všetko podrobne vysvetlíme a poradíme vám. Ak máte akúkoľvek inú otázku, môžete využiť kontaktné údaje uvedené na našej webstránke.


Pre detailnejšie informácie môžete navštíviť náš účet na Instagrame, kde pravidelne zverejňujeme odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa epilácie a rozoberáme rôzne zaujímavosti z tejto oblasti.


2,009 views
chirosa chirurgicka ambulancia mudr samek roman

Piešťanská 2549/4

Nové Mesto nad Váhom 915 01

bottom of page